HomeBlogsTipsCamper huren in de winter

Camper huren in de winter

Camper huren in de winter

Het huren van een camper in de winter wordt steeds populairder en daardoor zijn steeds meer campings het hele jaar door geopend. Er zijn wel bepaalde dingen waar je goed op moet letten tijdens het huren van een camper in de winter. Neem de onderstaande adviezen van onze camperexperts goed door en je campervakantie in koude gebieden wordt een geweldige ervaring.

Winterklare campers

Bij onder andere camperleverancier Roadbear geldt dat je geen watertanks voor jouw (afval)water mag gebruiken met temperaturen onder 0 graden. Lever jouw Roadbear camper in tijdens vriesweer, dan rekent deze camperleverancier 100 USD om de camper opnieuw winterproof te maken voor de volgende reiziger. Ook bij camperleverancier El Monte geldt dat je een toelage betaalt voor het winterproof maken. Mocht er schade ontstaan door bevriezing, dan geldt bij de meeste camperleveranciers dat de reiziger hier zelf verantwoordelijkheid voor draagt. Cruise America en Cruise Canada hanteren dit principe ook.

Sommige camperleveranciers, zoals Cruise America en Cruise Canada, staan niet toe dat je met sneeuwkettingen rijdt, omdat de campers al voorzien zijn van vier seizoenenbanden. Informeer bij jouw verhuurlocatie of sneeuwkettingen zijn toegestaan of niet.

Water

Als jouw schoonwater reservoir gevuld is gedurende temperaturen onder het vriespunt, dan dien je de waterkoker en oven aan te houden. Dit kan via de aggregaat in jouw camper en mag op de laagst mogelijke stand. Deze maatregel voorkomt het bevriezen van het water reservoir. Indien je jouw watertank vult met antivries, let dan goed op dat deze niet giftig en speciaal voor campers is. Vul de watertank voor de helft met antivries en zet daarna de pomp en de kraan aan tot de antivries (vaak roze van kleur) eruit spoelt. Voor de afvalwatertank geldt dat je de antivries door de afvoerput moet spoelen. Mocht je alsnog het risico van bevriezing niet willen lopen, dan kan je er ook voor kiezen om jouw water in jerrycans mee te nemen.

Alle wintertips van onze experts

  • Sluit de camper altijd aan op de externe stroomvoorziening. Zo raakt de accu niet leeg.
  • Zorg ervoor dat de verwarming altijd aan staat (minstens op niveau 2 of 3). Anders kan het water in de leidingen, boiler en tanks bevriezen.
  • Het verwarmen van een camper in de winter veroorzaakt een vrij hoog propaangasverbruik. Bij koude temperaturen gaat een propaangasfles (1kg) ongeveer 2-3 dagen mee. Als er meer propaangas nodig is dan het bijgeleverde gas, kan deze in de meeste gevallen ter plaatse aangeschaft worden. (Alleen propaangas mag worden gebruikt. Butaangas werkt niet, omdat het kan bevriezen). Je krijgt dan een volle fles mee en moet de volgende fles zelf betalen. Als je naar het buitenland reist, moet je een Euro-Adapter Set kopen, waarmee je de gasflessen in het buitenland kunt bijvullen.
  • Bij sommige campers zit het waterreservoir van het toilet onder de geïsoleerde vloer, waardoor deze kwetsbaar is tijdens koud weer. Vul de watertank van het toilet met antivries om bevriezing te voorkomen.
  • Neem voldoende antivries mee, ook voor de ruiten en sloten.
  • Niet alle campers hebben een verwarmde vuilwatertank. Daarom moet de vuilwatertank open blijven tijdens parkeren. Zet een emmer onder de afvoer om het afvalwater op te vangen. Zo zorg je ervoor dat het afvalwater niet bevriest in de tank.
  • Houd je aan de wettelijke voorschriften. Afhankelijk van het land en de weersomstandigheden waar je naartoe of doorheen rijdt, kan het verplicht zijn om winterbanden en sneeuwkettingen te gebruiken. Vraag voor de zekerheid bij onze klantenservice van tevoren aan of er winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn in het land en de periode dat je de camper wilt huren.
  • Zorg ervoor dat je elektriciteitskabel goed doorloopt op de camping. Deze mag niet vastgevroren raken aan de grond of in de weg liggen van de sneeuwploeg.
  • Bij koude temperaturen is het belangrijk om vaak te ventileren. Dit helpt om het vocht in het interieur van de camper te verminderen.
  • Vermijd het drogen van natte kleding in de camper.
  • Controleer regelmatig of de ventilatiesleuven bedekt zijn met sneeuw en verwijder de sneeuw indien nodig.
  • Er mag niet te veel sneeuw op het dak van de camper liggen. Als het dak bedekt is met sneeuw, moet je de sneeuw verwijderen.
  • Neem een föhn mee, zodat je bevroren delen of leidingen kunt ontdooien indien nodig.
  • Houd er rekening mee dat veel campings en campgrounds in de winter gesloten zijn. Plan jouw route voor vertrek, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Zorg dat de huurcamper niet langer dan 12 uur achtereen stilstaat, maar maak tussendoor kleine ritjes om de motor op temperatuur te houden.
  • Om je kampeervakantie in de winter nog vlotter te laten verlopen, raden wij aan een goede ijskrabber mee te nemen, waarmee je sneeuw en ijs van de voorruit kan verwijderen. Ook een grote schep en een borstel zijn handige hulpmiddelen in besneeuwde gebieden. Wollen sokken, donzen pantoffels en warmwaterkruiken maken je verblijf comfortabel en aangenaam warm!

Indien je een camper huurt tijdens de wintermaanden, neem dan contact op met ons customer service team voor meer informatie en voorwaarden per camperleverancier.

Wij gebruiken cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Bezoek je onze website, dan ga je hiermee akkoord. Meer informatie
Melding sluiten
zoek een camper