Camperreis Zuid-Afrika deel 6

Camperreis Zuid-Afrika deel 6

05.15 – WAKE UP CALL… Zo, je moet er wel wat voor overhebben om de stokstaartjes te ontmoeten. Maar de natuur laat niet op zich wachten. Vanuit Berluda is een transfer geregeld naar Buffelsdrift. Je kan hier verschillende safari’s doen, zoals een bush safari en de stokstaartjes zien ontwaken. Hier ontbijten wij ook, aan een groot meer waar we de nijlpaarden zien ronddobberen en de olifanten langs zien lopen. Zo indrukwekkend, geen wonder dat ik hier een trouwkapel zie, hangend over het meer. Zo romantisch wil iedereen trouwen toch? In een grote Jeep rijden we door de vallei, op weg naar “Meerkat Manor”. Wij ontmoeten een familie van 16 stokstaartjes, die leven in een grot met een groot gangenstelsel. De stokstaartjes hebben in deze vallei weinig vijanden, dus hebben een rustig leven op kunnen bouwen. Rustig aan worden de stokstaartjes wakker en komen ze een voor een uit hun grot. Zulke grappige diertjes. De kleintjes spelen met elkaar en moederoverste is druk in de weer met het ‘schoonmaken’ van de grot.

We bezoeken een struisvogelboerderij

En dan gaan we naar de struisvogelboerderij. Wij krijgen alles te zien: van incubatie tot ei tot kuiken tot jongvolwassenen. Ik heb een ei zien uitkomen, een kuikentje mogen vasthouden en stond letterlijk oog in oog met een 9 maanden oude struisvogel. Ze zijn erg nieuwsgierig en komen dus ook erg dichtbij. Wat niet erg is, maar als je opeens omringd wordt (met een begeleider natuurlijk) door 30 struisvogels, dan is het wel even slikken haha. Een lucratieve business als je bedenkt dat bijna alles van de struisvogel verkocht wordt: de veren, het vlees, de kuikens zelf en de onbevruchte eieren worden verkocht (en kan je overal kopen, met de mooiste beschilderingen erop).

Na mijn onderonsje met de struisvogels gaan we richting Vreugdevoetjies: een voorschool voor kinderen tussen de 1 en 6 jaar oud. Deze school is opgericht door Laura Schoeman (eigenaresse van Schoemanshoek Vallei). Hier komen kansarme kinderen uit de buurt vijf dagen per week naar school. Zij ontvangen niet alleen onderwijs, maar ook leren zij normen en waarden die niet elk kind vanuit thuis meekrijgt. De kinderen krijgen naast fruit ook warme maaltijden. Wij hebben verschillende donaties gegeven aan de school. Mocht je zelf niet in de gelegenheid zijn om een bezoek te brengen aan deze school, dan kun je via Pack for Purpose kijken wat de school nodig heeft en wellicht een pakket opsturen? Maar ik raad echt iedereen aan om toch langs te gaan en zien wat een goed werk Berluda levert aan de gemeenschap.

Om 14.00 komen we aan bij de volgende campsite: Eb and Flow. Ook hier kunnen we kiezen uit 25 verschillende spots. We parkeren de campers in een soort vierkant op het gras, dat is gezelliger tijdens het eten en als het donker wordt, dan hebben we toch nog goede verlichting door middel van de buitenlampen die aan de camper bevestigd zijn. Elektriciteit aankoppelen en dan met onze gids Bryan op weg naar Knysna. Bryan heeft een eigen bedrijf, Brenton Blue Tours, dat verschillende tours aanbiedt. Hij gaat ons de komende twee dagen rondleiden in Knysna. In Knysna gaan we aan boord van een catamaran, waar we rond de lagune varen, maar ook even richting de Indische Oceaan varen. Eenmaal op zee, kijk je terug op het mooie landschap van Zuid-Afrika. De ervaren captains vertellen ons over het ontstaan van deze plaats en over de walvissen die hier langs zwemmen, maar helaas geen walvissen gezien. Daarna een snelle inspectie van Knysna Houseboats, een concept waarbij je een boot kan huren en voor een dag (of meer) als captain kan spelen. Je mag deze boten huren, zonder vaarbewijs. Zij leggen ook uit waar je kunt aanmeren in de lagune om daar dan te overnachten. Nog luxer aan dit concept is; kom je ijs te kort voor je G&T’s of wil je ontbijt in bed, dan neem je via de boordtelefoon contact op met het kantoor en dan brengt een medewerker het zo aan boord! Sjiek toch?

Lees alle blogs van Ilona in Zuid-Afrika