De schaar erin!

met een camper door amerika

Vier weken is het intussen alweer geleden sinds mijn vorige vakantie-mijmeringen over onze roadtrip in de VS op deze blog verschenen. Ze vliegen voorbij, die weken. De moed zou je in de schoenen zakken als je weet dat dit komende zomer niet anders zal zijn. Vier weken USA, het lijkt veel tot je eens echt gaat plannen. Tot je dagen, kilometers, mustsees, steden en campgrounds in een schema giet. De stress druipt zo van de spreadsheet. New YorkPhiladelphiaWashington DC – Servierville – Nashville – Memphis – New Orleans – OrlandoMiami – Savannah – Charleston – New York. In vier weken? Je kan het er moeiteloos inpassen maar veel vakantiegevoel zal er niet bij komen kijken. Het zal hollen zijn door Graceland, Universal en Guggenheim, kiekjes nemen vanuit de auto en een waslijst van gemiste kansen aanleggen.

Nashville? Memphis? New Orleans?

Ergens wil je natuurlijk het onderste uit de kan halen en zo veel mogelijk waar voor je zuurverdiende geld hebben. Maar wat heb je aan een checklist als die enkel bedoeld is om iets aan te vinken? Zonder meer… We gaan toch maar liever wat minder ambitieus de oceaan oversteken. Kwantitatief toch. Laten we voor kwaliteit gaan. Minder hotspots, meer genot. Schrappen dus in die handel. De kinderen en de kilometers spelen hierin een bepalende rol. Nashville? Memphis? New Orleans? Ze maken helaas de lus te dik. En de vraag is wat een twaalfjarige aan de winkel van Jack White of The Grand Ole Opry in Nashville zal hebben… Of als de eenden van de Peabody in Memphis de veertienjarige zullen kunnen vertederen… Misschien wel op zich maar niet als ze hierdoor enkele dagen pretpark of snorkelen moeten missen. Small is beautiful. Minder ver het land in trekken, lijkt de beste oplossing. De schaar erin! En we keren de richting meteen om. Eerst langs de kust naar beneden richting Miami. Om het aantal uren per dag in de camper wat te beperken, nemen we er de landkaart bij en gaan we op zoek naar leuke dorpen. Alhoewel, die dorpen herbergen wellicht meer inwoners dan de meeste steden in Vlaanderen. Een gezellig havenstadje als New Bern, North Carolina, sluipt zo ons roadbook in. En wie weet welke andere leuke plaatsen we zullen ontdekken.

De kans zit er dik in want door de drie bovengenoemde alomgekende grootsteden links te laten liggen, liggen er tal van ongekende parels op onze weg. Verder landinwaarts dan Servierville trekken we niet. Dollywood weetjewel. Om zo via de Great Smoky Mountains en de adembenemende Blue Ridge Parkway terug naar New York te keren. Je kan toch de VS niet verlaten zonder een nationaal park te bezoeken? Want hoe groot mijn verwondering in de grootsteden wel is, zo zwaar onder de indruk ben ik steeds opnieuw als ik de natuur van Noord-Amerika voor ogen krijg. En ook niet onbelangrijk, New York City staat laatst op de lijst. De stad is namelijk zo overweldigend dat ik vrees dat geen enkele skyline of stad nog indruk zal maken op de kinderen. En als we wat langer onderweg willen blijven hangen, dan verliezen we hoogstens een dagje of twee New York. En als je de huidige promoties van de ticketprijzen bekijkt, dan ligt de Big Apple bij wijze van spreken om de (financiële) hoek…