Hutje mutje aan de kust

Fraser Island

We zijn in Hervey Bay aangekomen. Als we bij een camping een staplek aan zee vragen, antwoordt de receptionist lachend: ‘Kom in september maar terug’. Dus rijden we maar naar het Fraser Coast Top Tourist Park, een paar honderd meter van zee. Goedkoper en een stuk rustiger dan de drie campings aan zee, waar iedereen hutje mutje staat.

Fraser Island

Hervey Bay is het vertrekpunt voor excursies naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Het eiland is 120 kilometer lang, gemiddeld 15 kilometer breed en het enige zandeiland met tropisch regenwoud. Om half acht worden we opgehaald voor een excursie. Na een ferrytochtje stappen we aan de andere kant van het water in een excursiebus.

Hobbelige zandweg

Alleen fourwheeldrives kunnen hier rijden en dat dit niet altijd meevalt is duidelijk als we een auto langs de kant van de zandweg met ingedeukte zijkant tegen een boom zien staan. Andere gevaren (onze chauffeur Steve noemt ze meteen maar even op) zijn slangen, spinnen en dingo’s. De wilde honden hebben het op etenswaar en soms op mensen voorzien.

75 Miles Beach

Steve leeft zich lekker uit op 75 Miles Beach. Hij scheurt over het zand en door het zeewater. We rijden naar the Pinnacles, zandformaties die bestaan uit verschillende kleuren zand. Vlakbij ligt het wrak van de SS Maheno, half op het strand en half in de oceaan. Bijna tachtig jaar geleden verging het schip tijdens een cycloon en sindsdien ligt het hier te roesten.

Bultrugwalvissen

Als we over het strand terugrijden, zien we in de verte water omhoog spuiten en de staart van een walvis. Het is een bultrugmoeder met haar kalf. We zijn net te vroeg om grote aantallen bultruggen te zien. Vanaf half juli komen ze hier in grote aantallen langs zwemmen. Als je na september een excursie maakt, krijg je zelfs de garantie om ze te zien.

Zwemmen

Eli Creek is een stroompje waarin we mogen zwemmen. Dat zal op een warme zomerdag heerlijk zijn, maar nu laten de meeste toeristen dit aan zich voorbij gaan. Het water is zo schoon dat we het kunnen drinken, zegt Steve. Na de warme lunch krijgen we een tweede kans om te zwemmen. Dit keer in Lake Mc Kenzie. Ook dit water is super helder.

Wintertemperaturen

Hoewel het nu 22 graden en zonnig is, houden de meesten ook hier de kleding aan. We zijn de afgelopen koude nacht nog niet vergeten. Toen was het acht graden. Maar let wel: het is hier nu winter. Een Australische zei laatst: “Ik was afgelopen zomer in Europa. Het is daar zomers kouder dan hier in de winter en het regent ook nog. Dat is pas frustrerend.”

Regenwoud

Aan het einde van de tour wandelen we met Steve door het regenwoud. In 1992 kreeg Fraser Island het predicaat Unesco Werelderfgoed. Tot die tijd werden hier op grote schaal bomen gekapt en zand afgegraven. Nu mag dat niet meer. Gelukkig zijn er nog steeds bomen die meer dan vijfhonderd jaar oud zijn. En zand is er ook zat!