IJzererts, sterren, watervallen en vliegen

Journaliste Lutske Bonsma vervolgt haar camperreis door West-Australië en bezoekt onder andere ijzerertsmijn Mount Whaleback en Karijini National Park. Een paar jaar geleden waren er nog twee campings in Newman. Nu is Kalgan’s Rest de enige. Door de tragere economische groei in China is de vraag naar ijzererts door de Chinese industrie gedaald en daar lijdt de Australische mijnindustrie, inclusief de ijzerertsindustrie in Newman, onder. Er zijn minder werknemers nodig. Veel van de éénpersoons cabins op de camping staan leeg.

Mount Whaleback

Het personeel werkt in shifts van twaalf uur; het werk gaat 24 uur per dag door. Bijna alle personeelsleden worden vanuit de rest van het land en uit Azië ingevlogen. We bezoeken ijzerertsmijn Mount Whaleback van het bedrijf BHP Billiton. Met een lengte van 5,5 kilometer en breedte van 2 kilometer is dit de grootste mijn van de regio. Door middel van explosies worden stukken rots losgewrikt. In een crusher worden ze kleiner gemaakt.

Steen als souvenir

Daarna gaan stukken steen die meer dan zestig procent ijzererts bevatten met een lopende band naar een klaarstaande trein om naar Port Hedland vervoerd te worden. Een gemiddelde trein is maar liefst 2,6 kilometer lang. ‘Wil je een paar stenen meenemen?, vraagt gids Michele. Nou, bedankt. Een week geleden waren we in een goudmijn. Dáár had ik wel wat mee willen nemen, maar een steen met ijzererts?

Sterrenhemel

Karijini National Park staat bekend om de vele grotten en watervallen. We overnachten in de camper op de Dales Gorge Campground. Onze Apollo hitop staat in een soort wildernis van struiken, wat veel privacy geeft. Ik zou bijna denken dat we vrij kamperen. We hebben namelijk geen stroom, er is geen keuken en er zijn geen douches. Wel toiletten. Maar the best part: de sterrenhemel is hier nog mooier dan elders in Australië.

Watervallen

Een paar honderd meter van de camping is de indrukwekkende Dales kloof. Een tientallen meters hoge rotspartij met aan het einde de Fortescue Falls. Klauterend over de rotsen, die bijna trapsgewijs zijn gevormd, dalen we af in het frisse water. Een stukje verder ligt de Fern Pool, een natuurlijk zwembadje met een kleine waterval. Een soort watergordijn, waar je onder kunt zwemmen. Een goede vervanging van een douche.

Irritante vliegen

Oh, wat zijn ze irritant, die vliegen. Tijdens een wandeling langs de Dales Kloof naar de Three Ways Lookout zitten ze op mijn gezicht, achter mijn zonnebril, in mijn oren en neusgaten. Na de wandeling rijden met de camper we naar het Eco Retreat. Hier kun je kamperen of overnachten in een luxe tent. Wij wandelen naar de Joffre Gorge en Joffre waterval: weer indrukwekkende creaties van moeder Natuur.