Kakker meets kampeerder

Glass house mountains

Noosa is een enorm populair stadje. In het weekend en tijdens vakanties is het zelfs één grote verkeersopstopping. Vooral Hastings Street met boetiekjes die exclusieve merken verkopen, staat daarom bekend. Voordeel van heel langzaam rijden is dat je meteen even kunt checken in welke winkel je, als je eenmaal geparkeerd hebt, wilt shoppen.

Koffiecultuur

Behalve exclusieve boetieks vind je hier veel koffietentjes. In Australië is een enorme koffiecultuur. Starbucks zie je hier overigens bijna niet. De Amerikaanse koffiegigant heeft veel filialen moeten sluiten, want Aussies vinden dat ze zelf lekkerder koffie maken. Een koffietent is nooit ver weg en overal zie je locals met een beker koffie lopen.

Gemengd publiek

In Noosa zijn veel kakkers. Als ik mannen in een gekleurde (één kleur, geen Hawaii-motief) korte broek met poloshirt op instappers of gympen zo mag noemen. Ook de dames zijn netter gekleed dan elders. Zelfs op de camping zie je kakkers. Daartussen banjeren kampeerders; altijd gekleed in frivole korte broek met T-shirt en lopend op teenslippers.

Nationaal Park

Op een kwartiertje wandelen van Hastings Street is een Nationaal Park. Naar goed Australisch gebruik kun je bij een informatiecentrum info over de wandelingen krijgen. Wij lopen langs de kust en genieten van het uitzicht op zand- en rotsstrandjes. We verbazen ons over surfers die kilometers met hun plank lopen om op een strand verderop te gaan surfen.

Glass House Mountains

Van Noosa rijden we een stukje langs de kust (tussen Noosa en Brisbane liggen de mooiste stranden van het land) en dan via de Steve Irwin Way naar de Glass House Mountains. Vanaf een uitzichtpunt kijken we over de beboste omgeving. Er bovenuit steken elf vulkanische pieken, waarvan Mount Beerwah met 556 meter de hoogste is.

Inleveren

In Brisbane moeten we helaas onze Apollo Endeavour inleveren. We hebben drie heerlijke weken aan de oostkust doorgebracht. Eerder reden we twee weken langs de westkust met een Apollo Hitop. Beide zijn ideaal als je wilt rondtrekken. Na een nacht slapen is ‘ie zo rijklaar en als je ergens aankomt, kun je na het aansluiten van water en elektriciteit, relaxen.

Hitop of Endeavour?

Vanwege de indeling en de bank met eettafel die je ’s avonds inklapt tot bed vonden wij de Hitop prettiger dan de Endeavour. De Endeavour is een vier persoons kampeerbus en daardoor heb je geen bank in het ‘leefgedeelte’, maar twee autostoelen waar de eventuele derde en vierde persoon tijdens het rijden zitten. De eettafel in de Endeavour is vrij klein.

Een aantal tips

Wij waren blij met de gehuurde tafel en twee stoelen. Hierdoor konden we lekker buiten zitten. We kookten vaak voor twee dagen, bewaarden een deel in plastic bakjes en warmden dat de volgende dag in de magnetron op. Elastiekjes zijn handig om een aangebroken verpakking af te sluiten. Koop knijpers als je was aan waslijnen op de camping wilt drogen.