Kilometervreters

Kilometervreters

Na Jurien Bay begint de reis pas echt, want we willen de komende dagen kilometers maken. Om kwart voor negen verlaten we de Jurien Bay Tourist Park. Als we net vertrokken zijn, begint het keihard te regenen. Maar no worries, wij zitten -letterlijk- hoog en droog in onze camper! Op weg naar warmer oorden. Langs hoge zandduinen, met zo nu en dan zicht op zee. Daarna wordt het landschap heuvelachtig en groen.

Kilometervreters

We hebben vandaag 540 kilometer voor de boeg. Wij vinden dat veel. Zeg dat tegen een Aussie en -als ze niet zo beleefd zouden zijn- zouden ze je keihard uitlachen. Vijf uurtjes rijden? Eitje! Onlangs vertelde vrachtwagenchauffeur Dean ons dat hij per dag maximaal vijftien uur mag rijden. Na elke vijf uur rijden, moet hij verplicht een half uur pauzeren. Wij nemen elke twee uur even pauze.

Road trains

Bij Geraldton verlaten we de kust. Eerst nog even de tank volgooien, want het is nog 340 kilometer naar Mount Magnet waar we willen overnachten en onderweg is het aantal tankstations zeer beperkt. Langs de weg staan borden met waarschuwingen voor road trains. Dat zijn vrachtwagens met twee, drie, vier of zelfs vijf opleggers. Die joekels kunnen maximaal 53,5 meter lang zijn. Dus daar moet je je niet op verkijken bij het inhalen.

Goud

Mount Magnet ligt in een gebied waar goud gewonnen wordt. In 1891 werd voor het eerst goud gevonden en het verhaal gaat dat ze hier goudklompjes uit de grond haalden, alsof ze aardappelen aan het rooien waren. Dat er nog steeds goud wordt gezocht blijkt wel uit het winkelaanbod in het gehucht. Behalve een slager, supermarkt en apotheek is er een ijzerwarenwinkel, een pikhouweelverkoper en een verhuurder van gouddetectors.

Offline

Gelukkig is er ook een camping. Er is veel ruimte en we mogen zelf een plek uitzoeken. De toiletgebouwen zijn modern, de keuken ruim, met o.a. een groot televisiescherm. Helaas is er geen wifi. Tja, doen we mensen een plezier met wifi of juist zonder wifi, reageert de receptioniste op de vraag of we online kunnen. Daar zit wat in! Even offline zijn, is ook wel prettig.

Vroeg op pad

Het moet niet gekker worden: om kwart voor acht verlaten we Mount Magnet. Met een volle tank, want we rijden vandaag 614 kilometer! De Unleaded 91 kost hier dertig cent meer dan in Perth; zeventien cent meer dan in Geraldton. Als vrachtwagenchauffeur weet je vast al die prijzen uit je hoofd. Dean vertelde dat hij heuvelopwaarts en met tegenwind 1 op 1 rijdt. Dan maakt het nogal uit hoeveel je voor een liter brandstof betaalt!

Gebakken eieren

Voor de lunch had ik me verheugd op geroosterde boterhammen met kaas. Maar helaas: de toaster werkt niet op de accu. Alleen als de camper is aangesloten op netstroom, doet hij het. Dan maar even het gas aansluiten en eieren bakken. Gewoon, omdat het kan. Ergens, in the middle of nowhere, op een parkeerplaats langs de weg tussen de dorpen Meekatharra en Newman.