Kinderstoeltjes in een camper

Camperreis met kinderen

WorldWide Campers’ Marketing Manager Anne maakte een camperreis door het zuidwesten van Amerika met haar man en zoontje van 1. De komende tijd blogt ze haar tips voor camperreizen met kinderen. Deze keer: het kinderstoeltje. Een onderwerp waar WorldWide Campers veel vragen over krijgt van klanten. Hierbij de tips van onze eigen ervaringsdeskundige!

Het was een van de dingen waar we bij het plannen van deze camperreis uitgebreid ‘onderzoek’ naar gedaan hebben: het kinderstoeltje. Zo makkelijk als het leek om met de camper op pad te gaan met ons zoontje van 1, zo ingewikkeld leek het te worden met dat ene belangrijke onderdeel om die camperreis überhaupt uit te kunnen voeren… het kinderstoeltje!

Op onze reserveringsafdeling ontvangen we wekelijks vragen van klanten over het reizen per camper met kinderen en dan vooral over het al dan niet bijboeken van de kinderstoeltjes. Om het die ouders gemakkelijker te maken (want laten we eerlijk zijn, het is al druk genoeg met kinderen) geef ik hierbij onze tips en ervaringen.

Bij wie boek je?

Belangrijk om te weten is dat niet bij elke camperverhuurder mogelijk is om kinderstoeltjes bij te boeken. Veel van onze klanten boeken bij Cruise America, El Monte of Road Bear, maar hier kan je geen kinderstoeltjes reserveren. Je moet dan dus of je eigen stoeltje of Maxi Cosi meenemen, of ter plekke een stoeltje kopen. Wat zijn de voor- en nadelen zijn van beide opties? Wij hebben ons eigen stoeltje meegenomen en waren daar erg blij mee.

Eigen stoeltje mee

Nadelen:

  • Als je in het vliegtuig een stoel hebt geboekt voor je kleine, dan kan je het stoeltje meenemen het vliegtuig in. Heel fijn, maar het is nogal een object om mee te sjouwen over het vliegveld naast je handbagage en buggy.

Voordelen:

  • Je kind is er aan gewend en zit er goed in
  • Je eigen stoeltje is toch hygiënischer dan een stoeltje dat al door velen voor jou gebruikt is
  • Je kan het ook al gebruiken in het vliegtuig als je een stoel hebt geboekt voor je kind of geluk hebt met een vrije stoel naast je.
  • Onderweg naar de ophaallocatie als je per taxi of transferbus wordt opgehaald is het verplicht je kind in een autostoel te plaatsen, dan is het dus handig als je bij aankomst gelijk al een stoeltje hebt.

Kopen ter plaatse

Nadelen:

  • Het kost je (meer) geld. In de Wallmart bijvoorbeeld kosten de stoeltjes toch minimaal 80 dollar. Zeg nou zelf, het is best zonde om het stoeltje na je vakantie achter te moeten laten
  • Het kost meer tijd: je moet iets gaan kopen, wat waarschijnlijk niet het eerste is waar je zin in hebt na een lange vlucht. Je kan trouwens ook overwegen om online een stoeltje te bestellen en dit af te laten leveren bij de verhuurlocatie.

Voordelen

  • Je hoeft niets van huis mee te zeulen

Overzicht leveranciers die kinderstoeltjes verhuren

De makkelijkste optie is natuurlijk om een camper te huren bij een leverancier die wel de mogelijkheid biedt tot bijboeken van stoeltjes. Voor Noord-Amerika zijn dat: Apollo, Best Time RV, Canadream, Escape, Four Seasons, Fraserway, Jucy, Star RV en Traveland. De kosten variëren van 30 US dollar (Escape) tot 75 Canadese dollar bij Fraserway en Four Seasons. Apollo en Jucy rekenen 40 dollar per stoeltje voor de gehele huurperiode. Dan blijft het wel de vraag wat voor stoeltje je aantreft en of je kind er lekker in zit.

Wat ook een optie is als je boekt bij een leverancier waarbij ze geen stoeltjes hebben: kijk wat ze ter plaatse hebben staan. Elke leverancier heeft wel een hoek ingericht in hun verhuurlocaties waar reizigers hun voorraad achter laten als ze terug naar huis gaan. Je vindt hier alles van filterkoffie en afwasmiddel tot koelboxen en dus ook kinderstoeltjes die mensen achter laten na hun reis. Dit is natuurlijk wel een risico en het is belangrijk om te weten dat je strafbaar bent als je je kind zonder stoeltje vervoert in een camper. Dus het ritje naar een Wallmart of andere zaak om een stoeltje te gaan kopen, is volledig op eigen risico.

Voor onze camperreis hebben we geboekt bij Road Bear en moesten wij dus zelf een stoeltje regelen. Na alle opties te hebben overwogen, hebben we besloten ons eigen stoeltje mee te nemen. Even puzzelen met alle bagage maar uiteindelijk waren we er erg blij mee. Op de heenvlucht kon ons zoontje voor een groot deel van de reis in zijn eigen stoeltje zitten. En dat is wel een stuk fijner dan urenlang op schoot.

Heb je geen vliegtuigstoel geboekt, dan is het afwachten of er een stoel naast je vrij is. Is dat niet het geval, dan moet je het stoeltje inchecken. De grootte van de autostoel en van de gemiddelde koffer is geen goede match. En omdat het toch wel fijn is je eigen stoeltje te beschermen als je deze incheckt, was het een zoektocht naar een grote, goedkope tas. Een plunjezak of XXL tas? Wij vonden bij de IKEA een tas voor tuinkussens die sterk, waterdicht en goedkoop was!

Je vraagt je misschien af waarom we gekozen hebben voor Road Bear, wetende dat we daar geen stoeltje konden reserveren. Dat is puur omdat de service en kwaliteit van Road Bear echt super is. Dingen als een toaster en koffiezetapparaat maar ook de transfers en een GPS zijn gewoon bij de prijs inbegrepen.

Tips van WorldWide Campers

Wat tot slot belangrijk is om te weten: de meeste leveranciers hebben een zogenaamde ‘anchor’ waarmee het stoeltje extra veilig bevestigd kan worden van bovenaf. De meeste Europese stoeltjes hebben echter geen mogelijkheid om dit te bevestigen. Je moet sowieso een stoeltje hebben dat bevestigd kan worden met een tweepuntsgordel, wat ook bij veel populaire stoeltjes niet het geval is. Wij hebben zelf de Britax Römer Eclipse.

En dan nog een kleine tip: er zijn sites die allerlei reisbenodigdheden, waaronder stoeltjes en vervoertassen, voor ouders verhuren. In Nederland heb je bijvoorbeeld de Kids Travel Service.

Wat wordt jouw keuze?

Waar je boekt en wat je doet met een stoeltje is een afweging die elke ouder voor zich maakt en elke keuze is natuurlijk prima als jij daar achter staat. Ik hoop je hiermee een aantal handige tips en overwegingen te hebben gegeven en hoor graag wat jij uiteindelijk besluit voor jouw volgende camperreis. Praat mee op Facebook.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met ons team, we helpen je graag.

Kinderstoeltjes in een camper

Dies in zijn eigen stoeltje met uitzicht op Monument Valley