Mag het iets stiller?

camperhuur tips philadelphia

Week 4. De laatste rechte lijn van onze roadtrip. En die start niet zoals we het gepland hadden. Door een dagje langer in Tennessee te blijven, moeten we onze tocht door Blue Ridge Parkway richting Philadelphia serieus bijspijkeren. Het kronkelend tweevaksweggetje door het natuurpark met links en rechts een mooi panorama is een pareltje maar na enkele uren hebben we het wel gezien en draait de innerlijke rekenmachine alweer op volle toeren. ‘Als we nu de freeway opraken, kunnen we tegen duister al een flink aantal miles noordwaarts opgeschoven zijn.‘ We hebben die dag een zielig aantal miles afgelegd en krijgen daags nadien de rekening gepresenteerd: een dagje Interstate 81 ‘up north’. Maar verrassend genoeg is deze snelweg een plezier om langs te rijden en dat is vooral te danken aan de variatie van landschap: geen claustrofobische bomenrijen naast de weg zoals de Interstate 70 maar wel een wijd panorama dat geen moment verveelt. Het is al avond als we de volgende KOA camping bereiken. Het prachtige groene landschap krijgen we er gratis bij. De volgende ochtend begint grijs en de lange rit zit wat in de kleren. We doen het wat rustiger aan en blijven een paar uur luieren op de camping. Omdat het kan.

Citytrip in Philadelphia

Tegen de middag besluiten we dan toch te vertrekken naar het centrum van Philadelphia. Het blijft wat regenen, dus gaan we eerst met onze CityPASS-coupons de Eastern State Penitentiary bezoeken waar Al Capone ooit mocht brommen. Een staaltje toparchitectuur midden in de stad. De gevangenis stond jaren leeg tot een groepje criminologen en lokale historici het vervallen pand uit de klauwen van van projectontwikkelaars redde. De gevangenis werd niet volledig gerestaureerd wat het geheel een spooky dimensie geeft. Meer dan 300 gevangenissen wereldwijd hebben het stervormig bouwmodel overgenomen. Eenzaamheid als therapie. Een beetje als die lange uren achter het stuur bij een roadtrip als deze. Met de CityPASS pakken we er ook nog een bustrip door de stad en o.a. de legendarische trappen waar Rocky Balbao zijn armen in de licht werpt. En spelen we uiteraard een Philly Cheese Steak binnen. Dat spreekt.

En dan is het zover, New York. The Big Apple. Soms een beetje zuur om door te bijten (Wachtrijen! Druk! Verkeer! Luidruchtige mensen! Kan dat echt niet wat stiller?) maar o zo mooi en overweldigend. De kinderen zijn enorm onder de indruk als ze op the observatory van de 86ste verdieping van het Empire State Building over de stad uitkijken. Onvergetelijk. Net als in Washington DC gaan we ook hiér met BikeAndRoll fietsen door de stad, tot over de Brooklyn Bridge. Om zoveel mogelijk van de stad mee te pikken, kopen we bustickets Hop On – Hop Off. Altijd leuk om enkele anekdotes mee te pikken. Onze CityPASS komt ook hier goed van pas: we bezoeken Guggenheim (waar de kinderen halfgek worden omdat Yoko Ono plots naast hen een schilderij staat te bewonderen), American Museum of National History, Ellis Island en Het Vrijheidsbeeld. En slenteren langs straat. Of in Central Park. New York op zijn best.

En de camper? Die staat vlakbij, op het Liberty Harbor Marina & RV Park in Jersey met zicht op de skyline van downtown en het Vrijheidsbeeld. Handig en slechts ‘5 blocks away’ van het dichtstbijzijnde metrostation. De voorlaatste dag van de roadtrip overvalt het besef ons dat het er bijna op zit en het gevoel dat overheerst, is toch wel dat het véél te kort was. Er is nog zo veel te ontdekken. Maar ja, iedere streek heeft zijn parels, toch? Er worden al plannen gesmeed voor volgende trips maar dat zal niet voor morgen zijn. Een mens mag niet te gulzig zijn nietwaar? Ach, we hebben duizenden minuten roadtrippen met de camper te verwerken. Daar zijn we een tijdje zoet mee. Of om onze jongste zoon te citeren na een dagje thuis: “Ik mis het nu al.”