Op camperreis door de VS: voorpret en keuzestress

Denver Colorado per camper

Het is eind december als vrouwlief opgewekt thuis komt met de mededeling dat ze begin september voor een congres naar Denver, Colorado moet. En laat zoon van negen nu precies dit schooljaar tot begin september vakantie hebben. Een mooiere gelegenheid om eens flink wat van de Verenigde Staten te gaan zien, is er dan ook niet. Het besluit is dan ook snel genomen: we gaan camperen in Amerika!

Het eindpunt van de camperreis ligt vanwege het congres vast: Denver. Voor ondergetekende was de ‘mile high’-city’ in 2014 begin- en eindpunt van een camperreis naar ‘Utah’s Mighty Five’, de vijf mooiste natuurparken van Utah. Ik reed destijds voor het eerst van mijn leven met een 30-voet lange camper. Maar rijden met zo’n tien meter lang slagschip vormde van het begin af aan geen enkel probleem. De Amerikaanse wegen zijn breed en Amerikaanse weggebruikers rijden over het algemeen veel rustiger en beleefder dan Europese automobilisten. Bovendien is werkelijk elk kruispunt in de VS voorzien van stoplichten om het verkeer te regelen. Rotondes en smalle straatjes in middeleeuwse steden ontbreken geheel.

Vakantiebeurs voorpret

Bij het zien van de foto’s van die reis zagen vrouw en zoon het helemaal zitten om ook eens te gaan camperen. Zeker toen zoonlief tijdens de Vakantiebeurs op de stand van WorldWideCampers en in het Amerika paviljoen een camper van binnen had gezien. We eindigen dus in Denver, maar willen daar eigenlijk ook onze camperreis beginnen. Dat blijkt helaas niet meer mogelijk. Alle door ons uitgezochte campers die je in Denver op kunt halen, blijken in die periode al verhuurd te zijn. We hebben concurrentie van Amerikanen voor wie het dan ook hoogseizoen is. En precies in die periode doet zich in het noordwesten van de VS een totale zonsverduistering voor. Ook dat fenomeen trekt veel belangstellenden.

Vertrekpunt Vegas

Gelukkig biedt WorldWideCampers een goed alternatief: Las Vegas! Dat kost wel wat meer, maar het opent ineens nieuwe perspectieven. Want vanuit Las Vegas is het maar zo’n vier uur rijden naar de Grand Canyon. En tsja, die wil je toch wel een keer gezien hebben. En omdat de familie destijds zwaar onder de indruk was van de foto’s van Bryce Canyon en ik het helemaal niet erg vind om daar nog eens te gaan kijken, staat etappeplaats twee ook al vrij snel vast.

Parkhoppen

Ook Yellowstone National Park, dat een stuk noordelijker in de staat Wyoming ligt, staat op het verlanglijstje. Zoon is groot fan van Freek Vonk en daarom ook van wilde dieren. Hoe groter, hoe gevaarlijker, hoe beter. Voor Yellowstone National Park trekken we ook twee dagen uit. En dan krijgen we nog een tip over Grand Teton National Park, dat net ten zuiden van Yellowstone ligt. Dit park is kleiner, onbekender en rustiger dan Yellowstone, maar kenners vinden het minstens even interessant of zelfs mooier. Het park krijgt direct twee dagen toegewezen in het reisschema. De tussenliggende dagen tussen Bryce Canyon  en Grand Teton brengen we door in Salt Lake City dat ongeveer halverwege ligt.

Tijd tekort

Twee dagen Yellowstone? Is dat niet te weinig? Ja, ongetwijfeld en dat geldt voor die twee dagen Grand Canyon, twee dagen Grand Teton en al die andere bestemmingen die we aan doen ook. Want we hebben nu al gezien dat we op de etappe van Grand Canyon naar Bryce Canyon eigenlijk ook wel ‘eventjes’ naar het befaamde Monument Valley zouden willen. Maar ja, dat is een omweg van minstens vier uur en dat gaat even niet. Alvast een mooie bestemming voor een volgende trip naar de VS, zullen we maar zeggen.

Het wilde westen

Want vanuit Yellowstone in het noorden moeten we hoe dan ook op tijd weer terug zijn in Denver. Die deadline is spijkerhard. En dus gaat het vanuit Yellowstone National Park via de Beartooth Scenic Byway (naar verluidt een van de mooiste landschappelijke routes van Amerika) via Montana naar South Dakota. Dit is het gebied waar in de negentiende eeuw de trek naar het Wilde Westen begon. Hiervandaan gingen de kolonisten met hun huifkarren op pad. Wie uiterlijk begin juli uit frontierstadjes als Deadwood vertrok, had een redelijke kans om voor de winter over de Rocky Mountains te komen. Een reis van maanden, waar wij met de camper ongeveer anderhalve dag over doen. In bijvoorbeeld Deadwood worden nog steeds rodeo’s en westernshows gehouden. En je kunt er zelfs goud pannen in een goud mijn. Zoon, eveneens groot fan van goudzoekers-programma’s op Discovery Channel, wil er direct naartoe. Staat op de lijst.

The Real America

Het is ook het gebied waar indianenvolken als de Lakota’s nog steeds leven. En we treffen het, want precies tijdens ons bezoek is er een grote powwow, een groot cultureel festival dat enkele dagen duurt. Maar het is ook het gebied waar bijvoorbeeld in Custer State Park kuddes bizons en in het Black Hills Wild Horse Sancuary wilde paarden rondlopen. Niet voor niets afficheren Montana, Wyoming, South Dakota en North Dakota zich als ‘the Real America’. Je vindt hier cowboys, indianen, prairies, bizons en waanzinnig mooie natuur. En je vindt hier ook Mount Rushmore, met de in de rotsen uitgehouwen hoofden van belangrijke presidenten, de mysterieuze Badlands, de Wind Cave (één van de grootste grottencomplexen ter wereld), Hot Springs en nog veel meer moois. Via Glendo State Park in Wyoming rijden we door naar Denver.

Bijkomen in Denver

Kortom, we weten bij voorbaat twee dingen al zeker: we gaan ongetwijfeld heel vaak wensen dat we op die of die bestemming langer konden blijven. En waarschijnlijk zijn we aan het eind van de trip zo afgepeigerd van alle indrukken, dat we nog een week vakantie nodig hebben om weer bij te komen. Maar daar is ons hotel in Denver voor.

Lees alle blogs van Nico in Amerika