Op de helft

oktoberopdehelft

Wat gaan de weken snel. Ik kan me onze eerste dag in de camper nog zo goed herinneren, en nu zijn we al op de helft van onze 66 dagen on the road. We hebben al zoveel gezien en gedaan. En er wachten nog zoveel andere leuke dingen. We zijn begonnen in Seattle en zijn, ondanks dat het niet op onze planning stond, op dit moment in Los Angeles. Met de camper zijn we berg op en berg afgereden. Hebben op stille, mooie campgrounds gestaan en op saaie, lawaaierige en aan de snelweg gelegen RV parken. Reden over eindeloze wegen waar amper verkeer reed en zijn nu in een drukke stad waar de auto’s als mieren door elkaar krioelen en waar het verkeer over asfalt van 6 banen breed door woongebieden raast.

Campings in de buurt van Los Angeles

Om al te veel gedoe in het verkeer te voorkomen hebben we in Los Angeles een camping gezocht waar we met openbaar vervoer de stad in kunnen. Okay, we moeten een half uurtje lopen naar de metro, maar na dagen rijden doet wat beweging een mens zeker goed. Al vind ik de tweede avond, dat we de tippel van metro naar camping afleggen, wel dat ik absoluut genoeg beweging gehad heb voor de komende dagen.

Waar die ons brengen weten we nog niet. Dat is het fijne van deze manier van reizen. We beslissen zelf waar we de camper naar toe laten rijden. Afgelopen week ontmoetten we op een camping een Nederlands stel. Ze trekken met een soortgelijke camper als wij hebben door de VS en waren, net als wij, in Californië beland. Ze vertelden dat ze vorig jaar met een huurauto een reis naar verschillende nationale parken hadden gemaakt. “Een auto huren voor een week is leuk, maar wij hadden ruim vier weken vakantie. En vonden het na een week of wat dus niet meer zo meer leuk.” We begrepen wat ze bedoelden. Huur je een auto en wil je de vrijheid om je eigen weg te bepalen, dan houdt dat ook in dat je elke avond op zoek moet naar een hotel. “En elke ochtend, middag en avond uit eten”, vulde de vrouwelijke helft van het stel aan. Ook dat begrepen we. Hoe leuk uit eten ook is, als je elke dag drie keer uit eten moet komt dat op een bepaald moment je neus uit. “En dan hebben we het nog niet eens over de kosten van al dat uit eten gaan”, deed de echtgenoot een duit in het zakje.

Uit eten of zelf koken in de camper?

En zo is het. Met een camper kun je staan, gaan, en blijven, waar je wilt. Er is in dit land, gemaakt om met een camper rond te rijden, altijd wel een campground te vinden. Of dat nu in een stad of in een park is. Je kunt eten wat, en wanneer je dat wilt. Gewoon boodschappen doen, de koelkast vullen en je hebt alles bij de hand. Hoe leuk is het om in een mooi park, in alle rust en stilte, onder een schitterende sterrenhemel te zitten met een glaasje en een hapje. Of een camping te kiezen met een lekker zwembad om na het eten nog even een paar baantjes in te trekken. Omdat het niet ‘moet’ blijft ‘uit eten’ gaan gewoon leuk. Wat dat doen we ook, als we toevallig ergens in een stad rondlopen of een keer geen zin hebben om te koken.

We hebben vier weken vol contrast achter de rug en nog vier weken te gaan. Camperen is voor ons de ideale manier van reizen. En als we al die campers en enorme caravans hier zien, voor een heleboel andere mensen ook.