Paklijst camperreis met kinderen

Paklijst camperreis

WorldWide Campers’ Marketing Manager Anne maakte een camperreis met Road Bear door het zuidwesten van Amerika met haar man en zoontje van 1. De komende tijd blogt ze haar tips voor camperreizen met kinderen. Deze keer: De Paklijst. Wat neem je mee en wat niet als je gaat rondreizen met een camper EN kids? Hierbij de tips van onze eigen ervaringsdeskundige.

Handig voor onderweg

Een camperreis met jonge kinderen vereist iets meer voorbereiding dan een vakantie met z’n tweeën. Wij hebben onze trouwe vriend, Google, veel geraadpleegd toen wij onze rondreis door het zuidwesten van Amerika aan het plannen waren. En ik denk dat veel jonge ouders dit doen, zeker als je voor het eerst een verre reis maakt met je kind(eren). Talloze blogs met tips, infographics en ervaringsverhalen van andere ouders heb ik doorgenomen. Voor wat handig is voor een vliegreis met jonge kinderen, verwijs ik je dus graag naar Google. Daar zijn al zo veel lijstjes van te vinden. Ik vond deze serie artikelen van gezinopreis handig. Ik beperk me in dit blog tot hetgeen wij onderweg en in de camper praktisch vonden.

Speelgoed tijdens je camperreis

In de categorie speelgoed raad ik je vooral aan om niet te veel mee te nemen. Echt. Doe het niet! Ook ik las van tevoren die tip en dacht; ja maar het is toch wel goed als er herkenbare en favoriete speeltjes van thuis mee zijn. Maar eerlijk gezegd heeft ons zoontje er amper naar getaald. Hij vond het mateloos interessant om in de camper rond te scharrelen. Het dashboardkastje en de brandblusser waren favoriet (vonden wij dan weer wat minder fijn). En buiten spelen met zand, grind, gras en wat al niet meer was natuurlijk nog veel leuker. Wat ik wel kan aanraden zijn kleine dingen die onderweg de aandacht kunnen trekken. Ons zoontje was af en toe helemaal klaar met zitten in z’n stoel en dan is het fijn als een van de ouders er naast kan gaan zitten met kleine afleiders. Denk aan: bellenblaas, boekjes en een iPad met wat lievelingsfilmpjes.
Neem verder speelgoed mee dat wat jou betreft vies mag worden en kwijt mag raken zonder dat dat rampzalig is. Want geloof me, dat gebeurt gegarandeerd. Natuurlijk is het slim om het favoriete speelgoed of de lievelingsknuffel van je kind mee te nemen, mits dat makkelijk mee te nemen is.

Paklijst camperreis

 • Simpele stapelbakjes – leuk om torens te bouwen maar ze kunnen ook dienst kunnen doen als ‘bad’ speeltje of om zand mee te ‘scheppen’.
 • Badeendjes of andere goedkoop en klein plastic of houten speelgoed waarmee je makkelijk kan spelen.
 • Duplo tractor met twee poppetjes en wat blokjes.
 • Een opblaasbare bal – makkelijk meenemen en ik was er niet rouwig om toen hij kwijt was halverwege de reis.
 • Voorleesboekjes.
 • Bellenblaas – op het laatste moment in de bagage gestopt en wat een goede zet was dat. Mijn zoontje vond het prachtig. Menig jengelmoment heb ik weten te redden met een kwartiertje bellenblazen. Dit kan je natuurlijk ook prima ter plaatse kopen.

Verder kun je waar je ook je camper huurt gemakkelijk en goedkoop kinderspeelgoed kopen en dat raad ik zeker aan. Denk aan een emmertje en schepje, goedkope speelsets, mooie stickers. Wij kochten ter plaatse nog een waterpistooltje voor 0,49 dollar cent. Die heb ik met een gerust hart achtergelaten. Wat ook handig is, is een picknickkleed waar ze op kunnen zitten buiten. Veel campings in het zuidwesten van Amerika zijn behoorlijk zanderig, er zijn weinig grasplekjes. Maar ook bij nat gras kan een kleed juist uitkomst bieden. Een groot kleed, een badhanddoek of iets dergelijks is voor de allerkleinsten dan fijn om op te spelen. Wij kochten een plastic tafelkleed dat prima dienst deed.

Voor oudere kids zal de lijst iets anders zijn. Oudere kinderen hebben al meer een uitgesproken voorkeur waar je rekening mee kan houden. Tegelijkertijd kunnen oudere kids ook makkelijker zelf spelen en vriendjes maken. Er is genoeg te ontdekken op de gemiddelde camping, waar ook ter wereld!

Speelgoed tijdens camperreis

‘Spelen’ met de GPS is veel leuker dan eigen speelgoed!

Hoeveel kleding neem je mee tijdens je camperreis

Als je bedenkt hoeveel kleding je mee wilt nemen voor je kinderen, zijn er een paar afwegingen. Leeftijd is een belangrijke factor. Hoe jonger ze zijn, hoe meer je geneigd bent mee te nemen, want ze zitten binnen een mum van tijd onder de vlekken. Het ligt ook, of eigenlijk voornamelijk, aan je eigen instelling. Op vakantie maakt het allemaal wat minder uit als ze een dag (extra) rondlopen met een tomatenvlek op hun shirt of ‘vieze knieën’ op een broek. Daarbij kan je op vrijwel elke camping in Noord-Amerika en Australië wassen en drogen voor een paar dollar. In Noord-Amerika hebben de machines allemaal vrij korte wascycli dus in een uur tijd is je was schoon en droog, ideaal toch? En ook kinderkleding kan je overal makkelijk, en vaak veel goedkoper dan in Nederland, kopen. Vergeet naast korte broekjes, shirtjes en rompers niet om ook warmere kleding mee te nemen. In veel landen zijn ze gek op de airconditioning zodra je ergens een stap binnen zet en daarbij kan het ’s avonds ook flink afkoelen.

Neem je eten en drinken mee van thuis?

Qua eten en drinken is wat je eventueel meeneemt van thuis ook afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Ik heb op veel verschillende blogs gelezen dat de kunstvoeding in bijvoorbeeld Amerika vaak niet in de smaak valt bij Nederlandse baby’s. Dus dat zou ik niet gokken en gewoon meenemen. Verder kan je in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland alles vinden wat je maar zou kunnen zoeken op het gebied van eten en drinken, ook voor kids. Het is soms wat langer zoeken naar ‘gezonde’ snacks, maar ook die hebben ze volop. Gedroogd fruit is bijvoorbeeld volop verkrijgbaar. Wij hadden zelf een bordje, kommetje en bestek mee voor onze dreumes. Maar eigenlijk was dit niet nodig. Het servies dat in de meeste campers ligt is behoorlijk stevig en er is genoeg voor het aantal mensen waarmee je reist. Een drinkbeker is dan weer wel handig, als je kind nog niet goed uit glazen drinkt.

Welke verzorgingsproducten zijn handig tijdens een camperreis

Wat je meeneemt onder de term verzorging is ook weer helemaal afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Vind je het geen probleem om een en ander ter plaatse te kopen dan is dat wellicht het makkelijkst. Waarschijnlijk heb je sommige dingen toch ook onderweg naar je camperhuur locatie nodig, wat in veel gevallen een intercontinentale vlucht is. Luiers, billen- en snoetendoekjes hebben we alleen genoeg van meegenomen voor de eerste dagen en daarna ter plaatse bijgekocht.

Wat wij handig vonden om mee te hebben tijdens onze camperreis:

 • Een verschoningsmatje, zo heb je overal onderweg een beschermmatje voor de ondergrond waar je kind op ligt (poep op de camperkussens lijkt mij persoonlijk behoorlijk vervelend) en dit is voor je kind wel wat prettiger dan bijvoorbeeld de harde plastic ondergrond van een verschoontafel in het vliegtuig of een restaurant
 • Wegwerpzakjes (geparfumeerd) voor luiers. Voor als je even geen prullenbak in de buurt hebt of nog een stukje moet rijden met een stinkluier…
 • Flessenborstel. Thuis gooi ik de flesjes in de vaatwasser maar dat is het enige luxe item dat vooralsnog niet in een camper zit 😉
 • Wegwerp washandjes. Je hebt ze van Zwitsal en elk ander babymerk zo ongeveer. Je hebt ze zowel nat als droog (een washand waar alleen water bij moet). Erg handig als een douche of bad sessie er niet in zit met een jengelig kind, maar hij wel helemaal onder het stof zit. Ook voor jezelf trouwens best handig als je een keer vroeg op moet, geen tijd hebt om te douchen maar je wel een beetje schoon wilt voelen.
 • Wat wij tot slot erg handig vonden en tot op heden in Nederland nog nergens hebben gevonden: 3-in-1 doekjes van Huggies! Deze doekjes zijn geschikt als billen- en snoetendoekjes voor handen en gezicht.

Ik hoop je hiermee een aantal handige tips te hebben gegeven! Wat vind jij een onmisbaar item op de paklijst? Praat mee op Facebook.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met ons team, we helpen je graag.

Paklijst camperreis met kinderen

Een ‘speelkleed’ is aan te raden