Parkeren op de vierkante millimeter

Met de camper rijden over highway 1

We rijden nu al een week of 2 rond in het – niet zo zonnige – Californië. En zelfs in één staat is er een wereld van verschil of je aan de oostkant met je camper rijdt, of aan de westkant. Om maar niet te spreken over parkeerperikelen. Neem de parkeerplaatsen op straat of bij winkelcentra en shoppingsmalls. Waren we in de overige staten waar we geweest zijn behoorlijk verwend met ruimte, in Californië is dat soms wat zoeken naar een plekje waar onze toch niet echt heel grote camper, kan staan.

En dan lukt dat in oost- Californië allemaal nog wel, maar aan de westkust waar we nu zijn hebben we in plaatsjes als Carmel en Monterey wanhopig rondjes gereden, op zoek naar plek. Deze steden zijn duidelijk niet ingericht op grotere auto’s en het is echt parkeren op de vierkante millimeter.
Carmel is overigens niet alleen vanwege het parkeerprobleem een camperdrama. Deze schattige, rustieke en populaire stad heeft namelijk prachtige straten met overhangende bomen. Laag overhangende bomen. En een navigatiesysteem leidt je prima de weg door een stad, maar houdt geen rekening met de lengte en hoogte van je voertuig. Tenzij je natuurlijk een campernavigatie hebt. Die wij niet hebben.

Achteruit rijden met een camper

Tot groot vermaak van omstanders moesten wij af en toe achteruit rijden omdat vooruit rijden zou betekenen dat de airco op het dak waarschijnlijk de airco op straat zou worden. En we willen de camper wel in goede staat weer terugbrengen. Gelukkig kwamen we uiteindelijk zonder kleerscheuren bij ‘De Missie’ aan. Maar ook deze toeristische attractie heeft alleen maar parkeerplekken voor kleine auto’s. Dan maar in een zijstraat geparkeerd . Wat ook weer iets leuks opleverde. We zagen een bordje met ‘ Doolittle trail’ en dat bleek een halve mijl lange wandeling door een stukje natuurgebied te zijn. Niet gepland, maar wel de moeite waard.

Ook in Monterey was het zoeken naar plek. Leuke shoppingmalls. Heel handig ook om de wat lege koelkast aan te vullen. Maar als de enige parkeerplek een ruimte is waarbij de achterkant van je camper de helft van de doorgaande route vult, blijft de koelkast leeg. Gelukkig was de 17 mijlsroute wel voor onze camper begaanbaar. Jammer dat het die dag, na maanden droogte, onwijs hard regende. Waar hadden we dat nou toch eerder meegemaakt: altijd mooi weer, altijd droog, altijd warm, behalve vandaag en morgen???

Toch mocht dat de pret weer niet drukken en gelukkig was het de volgende dag weer droog en hebben we heerlijk de toeristische highlights van Monterey bezocht, waaronder uiteraard Fisherman’s Wharf en Cannery Row. In Monterey werden in de jaren 30 en 40 miljoenen sardientjes gevangen en ingeblikt. De schrijver John Steinbeck woonde in die tijd in Monterey. In een straat achter de haven werden de sardientjes in blik gedaan, in ‘cans’. En zo gaf hij de straat de naam ‘Cannery Row’. In hetzelfde Monterey vind je ook Lovers Point. Een fantastische plek voor een schitterende zonsondergang. .

Dit blog schrijf ik in Moss Landing en van hieruit gaan we verder richting San Francisco. Ons einddoel van deze reis. Nog 10 dagen, waarvan nog 8 met de camper. We gaan hem missen!