Routesuggestie 21 dagen Australië

Routesuggestie 21 dagen Australië

In 21 dagen van Melbourne naar Alice Springs

Deze prachtige route begint met een mooie rit langs de zuidoost kust van Australië over de beroemde Great Ocean Road. Daarna rijdt u door via Adelaide naar Port Augusta en vervolgt daarvandaan uw weg door de verlaten Outback van Australië met als eindbestemming Alice Springs. Onderweg brengt u uiteraard een bezoek aan het bekende symbool van Australië: Ayers Rock (Uluru).

Dag 1: Melbourne

U haalt de camper op in Melbourne, de hoofdstad van de Australische staat Victoria. Deze levendige stad staat bekend om zijn vele restaurants en gezellige markten. Ook de hippe wijk Fitzroy is een bezoek meer dan waard. Voor een dagtrip vanaf Melbourne is Phillip Island (anderhalf uur rijden) een aanrader. Hier kunt u pinguins, koala’s en kangoeroes zien.

Dag 2: Melbourne – Torquay – Great Otway National Park – 208 km – 3u15min

De eerste honderd kilometer vanaf Melbourne rijdt u over de snelweg naar Torquay. Hier begint de Great Ocean Road (B100) die u volgt tot aan Great Otway National Park, waar u kunt overnachten. Let onderweg goed op, want dit park staat vol eucalyptusbomen waar koala’s in leven. Wie nog 20 minuten door wil rijden, kan een bezoek brengen aan de vuurtoren op de uiterste zuidpunt van Cape Otway.

Dag 3: Great Otway National Park – Twelve Apostles –Port Fairy – 161 km – 2u15 min

Vervolg vandaag uw route langs de Great Ocean Road en bezoek onderweg de Twelve Apostles. Deze rotsformaties van kalkzandsteen rijzen op uit de zee, vlak voor de kust van Port Campbell National Park. Hierna is het nog krap anderhalf uur doorrijden naar Port Fairy, een gezellige kustplaats met typische Australische pubs.

Dag 4: Port Fairy – Mount Gambier – 167 km – 1u50min

Via de snelweg A1 (Princes Highway) en de C192 rijdt u vandaag naar Mount Gambier, waar u het prachtige Blue Lake kunt bezoeken en ook diverse grotten.

Dag 5: Mount Gambier – Coorong – 263 km – 2u40min

Voor een volgende mooie overnachtingsplek rijdt u via de B1 naar Coorong. In het Coorong National Park kunt u uw camper neerzetten in het mooie duinlandschap en genieten van de stilte.

Dag 6: Coorong National Park

Een rustdag vandaag in het schitterende duin- en moeras landschap van Coorong National Park. Dit gebied is zeer geliefd bij vogelspotters.

Dag 7: Coorong – Adelaide – 184 km – 2u4min

Vandaag komt u weer terug in het stadsleven, namelijk in Adelaide, de hoofdstad van South Australia.

Dag 8: Adelaide

In Adelaide kunt u uitgebreid winkelen en bijvoorbeeld prachtige juwelen met lokale opaalstenen kopen. Ook kunt u er goed uitgaan in de vele bars en restaurants. Een aanrader is om een dagtrip naar Kangaroo Island voor de kust van Adelaide te maken.

Dag 9: Adelaide – Clare Valley – 141 km – 1u54 minuten

Midden in een van de droogste gebieden van Australië ligt de kleine groene vallei Clare Valley, waar heerlijke wijn gemaakt wordt. Bij bijna alle wijngaarden in het gebied kunt u een rondleiding krijgen en uiteraard ook wijn proeven.

Dag 10: Clare Valley – Port Augusta – 190 km – 2u4min

Port Augusta is de laatste stad die u op uw route vindt voordat u aan uw reis door de Outback van Australië begint. Een bezoek aan het Wadlata Outback Centre in Port Augusta is een must. Hier kunt u alles te weten komen over de geschiedenis van de Outback en de opaalindustrie in het gebied. Ook kunt u er handige tips krijgen voor onderweg, zoals bijvoorbeeld dat u ruim voldoende drinkwater mee moet nemen (in de meeste supermarkten zijn grote plastic flessen met 10 liter te koop!) en dat u bij elke gelegenheid benzine moet tanken (benzinepompen zijn schaars in de Outback).

Dag 11 Port Augusta – Woomera – Roxby Downs – 259 km – 2u35min

Vandaag komt u door het grootste wapentestgebied van de wereld, de Woomera Test Range. Op dit deel van uw route mag u de doorgaande weg niet verlaten. In het dorpje Woomera kunt u eventueel het museum bezoeken om meer te weten te komen over het testgebied. Vervolg daarna uw route naar Roxby Downs voor een bezoek aan de Olympic Dam.

Dag 12: Roxby Downs – Coober Pedy – 451 km – 4u29min

Er staat een lange rit op de planning vandaag, naar het opaalmijnstadje Coober Pedy. Hier speelt een groot deel van het leven zich af onder de grond, vanwege de hete dagen en soms koude nachten in dit woestijngebied. Bezoek vooral een ondergronds huis en een van de ondergrondse kerken en natuurlijk het Umoona opaal- en mijnmuseum.

Dag 13: Coober Pedy – Marla – 234 km – 2u24 min

Marla is een klein dorpje met een supermarkt en een Roadhouse met campground om met uw camper te overnachten. Het vormt een welkome “break” in het verlaten gebied van de Outback.

Dag 14: Marla – Kulgera – 180 km – 2u1min

Vandaag gaat u de grens over van South Australia naar de Northern Territory en dat betekent dat u ook in een andere tijdszone terecht komt. Kulgera biedt goede faciliteiten om te overnachten voordat u verder rijdt naar Ayers Rock (Uluru).

Dag 15: Kulgera – Uluru Kata Tutja National Park – 321 km – 3u53min

Er staat een lange rit op het programma vandaag met als beloning Uluru Kata Tutja National Park waar de bekende rode rots Ayers Rock (Uluru) te vinden is. Deze rots is een heilige plek voor de Aboriginals. Vooral met zonsondergang is een bezoek aan Ayers Rock spectaculair omdat de rots dan langzaam van kleur verandert.

Dag 16 en 17: Uluru Kata Tutja National Park

Dit Nationale Park biedt zoveel moois te zien dat het aanbeveling verdient hier zeker twee volle dagen te blijven. Bezoek bijvoorbeeld ook de formatie van dertig rotsen De Olga’s (in de Aboriginal taal betekent Kata Tutja “veel hoofden”).

Dag 18: Uluru Kata Tutja National Park – Kings Canyon – 301 km – 3u56min

U verlaat vandaag Uluru Kata Tutja National Park en gaat op pad naar het volgende Nationa Park: Watarrka. Hier vindt u de indrukwekkende kloof Kings Canyon met meer dan 300 meter hoge rotswanden. Ook dit is een heilige plek voor de Aboriginals.

Dag 19: Kings Canyon

Er lopen diverse mooie wandelroutes door National Park Watarkka, waar u er vandaag een van kunt kiezen. Een aanrader is de Canyon Walk (3 a 4 uur) of het kortere alternatief de Creek Walk (ca 1 uur).

Dag 20: Kings Canyon – Erdlunda – 277 km – 3u52 min

U rijdt deels via de route die u gekomen bent terug naar de national highway voor uw laatste etappe naar Alice Springs. Onderweg biedt Erdlunda een goede overnachtingsplek, halverwege de route naar Alice Springs.

Dag 21: Erdlunda – Alice Springs – 204 km – 2u33min

Het eindpunt van uw route door de Outback is Alice Springs, de grootste stad in Midden-Australië. Hier kunt u uw camper inleveren en uw reis per vliegtuig vervolgen. Vergeet in Alice Springs niet om het Royal Flying Doctors Museum te bezoeken en het Aboriginal Art and Cultural Centre.
Totale afstand: 3541 kilometer. Deze reis is gemakkelijk uit te breiden of aan te passen naar uw eigen wensen.