Snorkelen in een aquarium

Townsville is met 190.000 inwoners de tweede stad van Queensland. Op een bord staat dat er elf McDonalds zijn. Mooi als je van fast food houdt en ook handig als je gebruik wilt maken van gratis wifi. Wij laten de snackgigant voor wat het is en wandelen over de boulevard. We zijn onder indruk van een groot en gratis toegankelijk zwembad aan zee.

Permanente bewoners

Het Bush Oasis Caravan Park ligt niet aan het strand, maar heeft wel een zwembadje. Aan de caravans met aanbouwsels, stacaravans en huisjes te zien wonen hier veel mensen permanent. Ze hebben een eigen toilet, douche, airconditioning en zijn aangesloten op het riool. Bij de receptie zijn postvakken, waar ze hun post kunnen ophalen.

Betaalbaar wonen

“We willen geen gedoe met drank of drugs”, zegt de eigenaresse. “Daarom laten we alleen vijftigplussers en gepensioneerden toe. Voor hen zijn de woonlasten elders onbetaalbaar. Hier betalen ze maar 150 AUD (100 euro) per week. Voor ons is het mooi dat we ook in het warme, vochtige seizoen wanneer er bijna geen toeristen komen, inkomsten hebben.”

Privé zwembadje

Geen van de gasten heeft belangstelling voor het zwembadje, want dat hebben we twee middagen voor ons zelf! Bijna waren we ook in een zwembad wakker geworden, want het regent de hele nacht keihard en vanochtend kunnen we beter op blote voeten naar het toiletgebouw lopen dan op slippers. Het grasveld is helemaal ondergelopen.

Airlie Beach

Het deert ons niet, want we wilden toch al vertrekken. We rijden 200 kilometer zuidwaarts en checken in bij het Seabreeze Tourist Park in Airlie Beach. Deze plaats is een en al reisbureautjes, (backpackers)accommodatie en winkels. Wij boeken een tour voor morgen. We rijden al een week langs het Great Barrier Reef en dat wil ik nu weleens van dichtbij zien.

Whitehaven Beach

Om acht uur vertrekt de Reef Cruise naar Whitehaven Beach, één van de mooiste stranden van Australië. Het zand is witter dan wit en steekt schitterend af tegen het water dat alle mogelijke groen/blauw tinten heeft. Terug aan boord wacht een buffet met broodjes en salades. Tijdens de lunch varen we naar het eilandje Bali Hai, waar we gaan snorkelen.

Kleurige vissen

De vissen hebben schitterende kleuren en ook het koraal ziet er fantastisch uit. Het heeft verschillende kleuren en allerlei vormen. Alsof ik in een aquarium zwem. Ik krijg er geen genoeg van. Het water is een fris en ik ben een beetje koud, maar ik blijf me vergapen aan de onderwaterpracht. Ik ben hier nu; dan maar even kou lijden.

Daydream Island

Terug aan boord warm ik op het zonnige achterdek snel op. Snorkelen maakt blijkbaar hongerig, want fruitsalade en taart gaat er best in. Onze laatste stop is Daydream Island. Hier luieren we in de ligstoelen op het strand van een resort. Na een kort vaartochtje eindigt de tour in Shute Harbour. Het was een fantastische dag!