Stoom afblazen in Yellowstone

Met de camper door Yellowstone

In veel reisgidsen staat dat je voor Yellowstone National Park minstens drie dagen moet uittrekken. Maak daar maar gerust een week van. Zoveel is er te zien. We rijden vanuit onze campground bij Headwaters Lodge, tussen Grand Teton National Park en Yellowstone in via de South Entrance het park in. De route voert over over een kronkelende bergweg die ons drie keer over de Continentale waterscheiding voert. Die ligt hier op rond de 2500 meter hoogte. Het is bijna niet voor te stellen hoe het water uit het ene riviertje van hieruit uiteindelijk in de Golf van Mexico of de Atlantische Oceaan belandt. En water van een beekje verderop naar de Pacific stroomt. Af en toe komen we langs donderende watervallen zoals bij de Kepler Cascades en de Lewis Falls.

De scheppende kracht van vuur

Maar al snel blijkt dat water niet de enige natuurkracht is die Yellowstone National Park gevormd heeft. Ook vuur blijkt een verwoestende en tegelijkertijd scheppende kracht, zo leren we in het Visitor Center. We hadden onderweg al gezien dat tussen de sparren nog heel veel ruim tien meter hoge, verbrande bomen uit staken. Dat zijn de restanten van het bos dat bij enorme bosbranden in 1988 is verwoest, zo leren we in het Visitor Center. Maar de natuur heeft zich op wonderbaarlijke wijze hersteld. Zodanig zelfs dat de parkbeheerders vuur niet langer als een vijand zien, maar juist als een middel waardoor de natuur in Yellowstone National zich kan blijven vernieuwen.

Maar een bezoek aan het Visitor Center is om nog twee redenen nuttig en interessant. Allereerst ligt het Visitor Center op een prachtige locatie aan Yellowstone Lake. En ten tweede omdat je hier kunt lezen hoe laat de volgende uitbarsting van Old Faithful verwacht wordt. De beroemdste geiser van het park heet niet voor niets zo. Hij spuit elke negentig minuten, plus of min tien minuten.

We hebben nog ongeveer drie kwartier tot de volgende spuitsessie dus we rijden door. En dat is maar goed ook, want op de parkeerplaats bij Upper Geyser Basin, waar Old Faithful deel van uitmaakt, is het waanzinnig druk. Noodgedwongen parkeren we onze camper op een parkeerplaats voor bussen en lopen richting de geiser. Daar hebben zich inmiddels vele honderden toeschouwers op de boardwalk rondom de geiser verzameld om naar het natuurfenomeen te kijken. Maar er is ruimte genoeg en je kunt het spektakel ook vanaf enige afstand prima zien. En we staan er nog maar net of er klinkt een steeds luider wordend gesis en wham, daar schiet een straal gloeiend heet water en stoom de lucht in, precies tien minuten voor de aangekondigde tijd. Na een paar minuten is het weer afgelopen.

Gekleurde poelen in Yellowstone

Na een lunch in de camper gaan we weer terug naar de boardwalks die langs Old Faithful en de andere geisers en heetwaterpoelen zijn gemaakt. Het grote voordeel van Upper Geyser Basin is dat je er tijdens een wandeling van 2,5 mijl al enorm veel kunt zien. De ene is nog mooier dan de andere. In sommige poelen is het stil en stroomt er alleen heet water over de rand. Bij andere is het een geborrel, gespetter en gesis van jewelste. En af en toe spuit er weer een mooie heetwaterfontein.

Yellowstone National Park
Ondanks dat het water gloeiend heet is, weten er toch bacteriën te overleven die voor oranje, gele of blauwe kleuren in het water zorgen. Af en toe komt er een geur van rotte eieren voorbij. Vooral de Grotto Geyser stinkt behoorlijk naar zwavel. Maar bij andere geisers is het eerder alsof je voor de uitlaat van de wasdroger staat.

Heetwaterpool leeg zuigen

We lopen helemaal door naar de Morning Glory Pool die aan het eind van een verhard pad ligt. Primitieve levensvormen die juist floreren in het hete water hebben voor gele, oranje en groene afzettingen gezorgd. Met enige verbijstering lezen we op een informatiebord dat het aanvoerkanaal onderin de bron elk jaar leeggezogen moet worden. Anders gaan stenen, maar ook blikjes en andere rotzooi het aanvoerkanaal verstoppen.

Na het Upper Geyser Basin rijden we nog tien mijl door via het Blacksand Basin en Biscuit Basin naar Midway Geyser Basin. Ook hier is het krankzinnig druk op de parkeerplaats, maar al snel snappen we waarom. Hier liggen vier heetwaterbronnen bij elkaar, waarvan de Prismatic Spring met afstand de mooiste is. Het is dringen op de boardwalk, maar het is zeker het omrijden waard. Ook hier hebben microben voor een schitterend kleurenspel gezorgd. Dat in combinatie tot de hete stoom, het kristalheldere water en de zon, zorgt voor een schitterend schouwspel. Diep onder de indruk van het natuurgeweld rijden we weer terug naar onze campground.

Yellowstone N.P
Behalve Upper en Lower Geyser Basin telt Yellowstone National Park nog veel meer clusters van geisers en hete poelen, zoals de Mud Pool Area, bij West Thumb, Norris en in het uiterste noorden bij Mammoth Hot Springs. Je zit dan al bijna in de staat Montana. Allemaal zijn ze weer anders of hebben ze hun specifieke eigenschappen. Daarnaast heb je nog prachtige watervallen bij Canyon Village en kun je bizons zien bij Hayden Valley. Ondertussen blaast Old Faithful elke negentig minuten stoom af, plus of min tien minuten.

Lees ook deel II van Nico in Yellowstone