Van suikerrietland naar runderland

Rockhampton per camper

Het wordt tijd dat we eens wat kilometers afleggen, want we moeten volgende week ons kampeerbusje bij Apollo in Brisbane inleveren. Daarom rijden we vandaag 580 kilometer, van Airlee Beach naar Rockhampton. We verlaten het gebied met suikerrietvelden en rijden langs weilanden met witte, zwarte en bruine runderen.

Wakker blijven

Langs de weg staan waarschuwingsborden die wijzen op het gevaar van vermoeid achter het stuur zitten. We lezen slogans als: Fatigue is fatal. Survive this trip. Rest and stay alive. Driver Reviver: Free coffee for driver. En de best wel heftige tekst: Rest or R.I.P. Er zijn ook borden met een vraag zoals: wat is de hoogste berg van Queensland, om je wakker te houden.

Rockhampton

Wij blijven wakker en checken in bij de Topcamping aan de zuidkant van Rockhampton (‘Rocky’ voor intimi). De camping ligt mooi langs de route naar het zuiden, maar ook tussen de drukke Bruce Highway en een spoorlijn. “Echt stil wordt het hier niet”, waarschuwt de receptioniste. “Tussen half acht ’s avonds en half zes ’s ochtends is het wel wat rustiger.”

Town of 1770

Met oordoppen in hebben we prima geslapen. Vandaag hoeven we niet zover te rijden; 180 kilometer naar The Town of 1770 (kortweg: Seventeen Seventy). James Cook kwam hier in 1770 aan wal, vandaar de naam. Een verblijf in dit dorp, als je het zo kunt noemen, is ons door verschillende Australiërs aangeraden.

Schoolvakantie en Grey Nomads

Er woont maar een handjevol mensen in 1770. Er zijn geen winkels, wel twee campings, een aantal restaurants, caféetjes en bedrijven die watersportactiviteiten aanbieden. We hoorden dat het hier heel rustig is, maar nu even niet. De schoolvakantie is begonnen en de Grey Nomads (gepensioneerde Aussies) ontvluchten het koude zuiden en trekken hier naartoe.

Grote caravan of camper

“De Grey Nomads komen nu met honderden tegelijk hier naartoe”, zegt de receptioniste van de Topcamping in 1770. Gepensioneerden blijven tot wel zes weken op dezelfde plek staan. Ze rijden meestal in een fourwheeldrive met een grote caravan erachter of in een heel grote camper. Antenne op het dak: de televisie gaat aan, zodra ze opstaan.

Een bus kan ook

Veel jongeren overnachten in een auto op de camping en een enkeling in een bus, zo groot als de openbaarvervoerbussen in Nederland. Zo ook onze 85-jarige buurman Keith. Als hij hoort dat we uit Nederland komen, zegt hij: “Ik ben een enorme fan van André Rieu. Ik ben naar een concert van hem geweest. Doe eens voor: hoe spreek je zijn achternaam uit?”

Strandwandeling zonder crocs

De camping ligt vlakbij een strand. En jawel: het is weer zo’n prachtig, kilometerslang, verlaten zandstrand. Deze keer zonder waarschuwing voor krokodillen. We lopen over het strand, beklimmen een heuvel en komen zoals gehoopt in het ‘centrum’ van 1770 uit. Na een drankje op een terras lopen we langs de weg terug naar de camping.