Tips voor je trip in de VS

reistips voor de VS

Nog twee dagen te gaan en we vliegen naar Seattle voor onze rondreis door Washington en Oregon! Ik heb persoonlijk nogal wat ervaring met trans-Atlantisch vliegen, dus geef ik eerst enkele ‘ticket-tips’ mee. En met de camper ben ik ook al vaker onderweg geweest in het Westen, dus hierbij enkele handige weetjes voor wie een reis bij Worldwide Campers nog in de steigers heeft staan.

Goedkoop en snel vliegen, niet ‘of’

Wellicht heb je al geboekt, maar als dat nog niet het geval is en je plant een reis naar de VS, dan loont het om rond te kijken naar een gunstig tarief, bijv. op een site zoals skyscanner.nl. Verschillende maatschappijen vliegen naar de westkust vanaf Amsterdam. De prijzen lijken het gunstigst als je van 6 tot 4 maanden van tevoren boekt, is mijn ervaring. Met KLM betaal je sowieso de hoofdprijs, maar vlieg je wel rechtstreeks op steden als Seattle, Vancouver, San Francisco of Los Angeles. Let erop dat je voortaan moet bijbetalen voor je bagage als je met KLM vliegt, per stuk 80 euro! Vluchten met buitenlandse carriers via Frankfurt, Oslo, Parijs of Londen vallen vaak honderd tot 150 euro goedkoper uit. Vooral bij British Airways heb ik in het verleden goede deals gevonden met een relatief snelle overstap op Heathrow.

Dat is ook de sterkte van Icelandair. De overstap op Reykjavik duurt slechts anderhalf uur en je bent minder geld kwijt dan bij de traditionele maatschappijen. Eten en drinken aan boord is echter niet gratis. Je krijgt bij de IJslanders wel meer beenruimte in standaard Economy, dan bijvoorbeeld met KLM die op dat vlak van mij, met mijn lange benen, een dikke min krijgt. Hetzelfde geldt voor de IJslandse prijsvechter Wow Air. Dat is de allergoedkoopste naar San Francisco en Los Angeles. Ze vliegen met nagelnieuwe toestellen, maar je betaalt voor elk hapje en drankje extra. Inflight entertainment is er niet en dat vond ik eigenlijk best heerlijk, want na een uur vliegen stond iedereen met iedereen te kletsen!

ESTA-aanvraag

Vergeet niet om minimaal 72 uur voor je vertrekdatum online toestemming aan te vragen om naar Amerika te reizen via ESTA. Het is geen visum (het loopt niet via de ambassade), maar een puur administratief proces dat in principe in enkele minuten afgerond is. Het kost $ 14 p.p. en je rekent af met je credit card (die heb je sowieso nodig want zonder kom je toch nergens in de VS).

Nationale parken bezoeken

Bij elk park betaal je een toegangsprijs per voertuig. De prijzen variëren tussen de $15 en de $35. Met een jaarpas (annual pass van $80) ben je goedkoper uit als je van plan bent meerdere parken te bezoeken tijdens je reis. Weet dat buiten het hoofdseizoen, dat van park tot park verschilt, veel faciliteiten niet open zijn. Meer informatie op de officiële website van de National Park Service.

RV-ing als een redneck

In Amerika zijn kampeerterreinen ontworpen voor ‘RV’s’ (recreational vehicles) en deze RV’s zijn vaak indrukwekkende verschijningen. Zo kwam ik eens een heuse bus tegen met daarachter zo’n foute Hummer als boodschappenwagentje aan de haak. Onder achter de klep van de bus zit een buitenkeuken, achter de tweede klep een breedbeeld-tv, die via een satellietschotel zijn blipjes uit de ruimte ontving. Je kijkt soms je ogen uit.

reistips VS

Je hebt bijna altijd ruime plekken. Er zijn duizenden RV campsites in het westen van de VS te vinden, met wat googelen kom je een heel eind.

Vooraf reserveren?

Vlakbij populaire hotspots kun je wel beter ruim van te voren boeken.En dat geldt vooral als je op de camp sites binnen de nationale parken wilt staan. Daar zijn de voorzieningen basaal, soms zelfs zonder hookups voor water en/of stroom en vaak ook zonder douches. Toch is het heel speciaal om in het midden van die grote natuur te mogen overnachten en ik zweer erbij. We proberen daarom ook dit keer weer zoveel mogelijk in national parks, recreation areas of forests te overnachten en hebben de meeste plekken al afgelopen winter online gereserveerd.

Reserveren voor alle parken en gebieden waar het woord ‘National’ voor staat, kan via de uitstekende website

Langs Oregon’s majestueuze kust zijn bijna alle state beaches ook campgrounds. Vaak zijn daar wel enkele plekken beschikbaar, maar voor hotspots zoals Cannon Beach kun je op de bonnefooi arriveren wel vergeten. Blame it on Instagram!

Tip: wij hebben nog een annual pass voor de national parks, die geldig is en hoewel die niet expliciet daarvoor bestemd is, lukte het mij om 50 procent korting te claimen voor de reserveringen via recreation.gov. Waar naar het nummer gevraagd wordt van de Golden Eagle Pass (die is bestemd voor Amerikaanse senioren), vulde ik het nummer van de Annual pass in, en die werd geaccepteerd…

Lezen

Er zijn veel goede reisgidsen over Amerika op de markt. De beste generieke serie vind ik al decennia lang die van het Amerikaanse Moon Handbooks. Je vindt ze in de gespecialiseerde reisboekhandel, online, of ter plaatse. Ik ga zeker weer naar Powell’s Books in Portland, de grootste boekenzaak ter wereld, en kom ongetwijfeld weer met een kilo of wat boeken over het Amerikaanse westen weer naar buiten. Bij het inpakken van onze bagage vanavond houd ik daar alvast rekening mee.

Jonathan Vandevoorde

Powells books

Powwel’s Books in Portland