Voorpret: campings in Amerika zoeken

Apollo camper USA

Minstens zo leuk aan het maken van een campertrip door de VS is de voorbereiding en de voorpret die dat oplevert. Begin wel op tijd met het plannen van je route! Het uitzoeken van je route en campings vreet tijd, maar is wel superleuk. Het grote voordeel van rondreizen met een camper is de enorme vrijheid die je hebt. Je kunt bijvoorbeeld op rustige natuurcampings staan of gaan wildkamperen. Je mobiele huis is immers van alle gemakken voorzien.

Wildkamperen

In nationale parken mag je niet wildkamperen, maar in nationale bossen (National Forests) mag dat wel. Al gelden er ook dan soms speciale voorwaarden. Zo mag je camper, een ‘recreational vehicle (RV) zoals campers in Amerika heten, niet altijd vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Niet iedereen zal dat altijd even veilig vinden. Bovendien is het wel prettig om je camper af en toe aan te sluiten op water, stroom of een toiletdump. Het is dus handig om in elk geval een paar campings geboekt te hebben, waar je met je RV terecht kunt. Check wel vooraf welke voorzieningen er op dergelijke RV-Campgrounds beschikbaar zijn.

Wat voor soort camper heb je?

Zo is het nuttig om de lengte van je camper te weten. Lang niet elke RV-campground heeft voldoende plaatsen voor campers van meer dan 30 feet (10 meter). En het is ook wel handig te weten of je achteruit moet inparkeren op je plek (‘back in’) of dat je er gewoon recht vooruit in en uit kunt rijden (‘pull through’). Dat laatste is met name bij grotere campers heel fijn. Verder heeft niet elke camping plaatsen die breed genoeg zijn voor ‘slide outs’, campers die in de breedte uit te schuiven zijn. Ook de beschikbare stroomsterkte van de elektriciteit staat meestal per plek aangegeven (30 of 50 Amp).

Waar kun je campings in Amerika vinden?

Dat ligt er aan waar je naartoe wilt. De organisatie Kampgrounds of America (KOA) heeft RV-campgrounds door de hele Verenigde Staten heen. Vaak hebben deze campings meer dan alleen de basisvoorzieningen en beschikken ze over wasmachines, zwembaden en een campingwinkel. Veel van de leveranciers van WorldWide Campers werken samen met KOA, waardoor klanten korting kunnen krijgen op hun KOA boekingen. Handig!

Good Sam Club

Zeker voor mensen die vaker met een camper in de VS rondreizen kan een lidmaatschap van de Good Sam Club het overwegen waard zijn. Via deze organisatie kun je campings boeken (tot huisdiervriendelijke campgrounds aan toe). Maar ze bieden ook korting op benzine, in restaurants en Flying J-winkels.

Campings in nationale parken boeken

Zoek je campings in nationale parken? Dan is de site van National Park Service (NPS) onmisbaar. Op de site van de NPS kun je allerlei soorten campings in nationale parken vinden: van eenvoudige natuurcampings langs een beekje zonder voorzieningen, tot grotere campings met veel faciliteiten. Voor dat laatste type campings word je vaak verwezen naar partners van de NPS. Een handige site voor als je op zoek bent naar kleinschalige campgrounds in afzonderlijke staten, is de site van het Bureau of Landmanagement. Vooropgesteld: de site is niet heel gebruiksvriendelijk. Maar tik in de zoekbalk ‘campgrounds’ in en je krijgt zoekresultaten naar campings in allerlei staten. Juist het BML verwijst vaak naar kleine natuurcampings.

Campings op sites van de verkeersbureaus van de staten

Een hele handige zoekstrategie is ook om campings te zoeken op sites van de verkeersbureaus van de staten of steden die je gaat bezoeken. Tik de naam van de stad of staat in combinatie met ‘tourist office’ in en je komt op de officiële site. Elke site heeft wel een ‘Where to stay’ of ‘Plan your trip’-pagina. En anders biedt de zoekfunctie wel uitkomst. Zo geeft de site van het verkeersbureau van Montana een lijst van maar liefst 739 camping-resultaten. De site van het verkeersbureau van South Dakota (oa Mount Rushmore, Badlands en Hot Springs) geeft ruim vijftig resultaten. Je ziet dan meteen welke attracties er in de buurt zijn, welke faciliteiten de campground biedt en hoe je er komt.

Google Maps

En dan heb je natuurlijk nog Google. Dankzij de satellietkaarten in Google Maps kun je elk plekje in Amerika, elke kruising, elke camping en elk nationaal park in de VS al vooraf bekijken. Reuze handig, want als je inzoomt, zie je langs de weg al regelmatig faciliteiten als supermarkten, tankstations en campgrounds staan.
Door even over te schakelen naar Streetview kun je alvast een kijkje op de camping nemen. Dat is ook wel nodig, want sommige campgrounds zijn met name gericht op langkampeerders en permanente bewoners. En laten we eerlijk zijn, je wilt tijdens je vakantie niet belanden op de Amerikaanse versie van Fort Oranje.

Online of telefonisch reserveren

Helaas zijn lang niet alle kleine of grote campings vooraf te reserveren. Veel campings in populaire parken werken op basis van ‘first come, first serve’, oftewel wie het eerst komt, het eerst maalt. En, opvallend voor een land waar het internet is uitgevonden, je kunt lang niet altijd online boeken. Soms moet je bellen. Hou dan rekening met het tijdsverschil met Nederland. En leer alvast het Amerikaanse fonetisch alfabet uit je hoofd om je naam en mailadres goed te kunnen spellen. Anders komt de boekingsbevestiging niet aan. Hou ook je creditcard bij de hand.