Zo overleef je de financiële pijngrens

New York

‘Hell I still love you New York’ zingt Ryan Adams terwijl de cursor van mijn laptop deze woorden op het scherm tovert. Ik ben vorige week (als laatste Belg wellicht) een iPod gaan kopen. Zo’n echte, zonder touch-frivoliteiten, 160 GB sterk. Vier weken on the road vraagt om enkele giga muziek. No roads will be ridden without some fine tunes.  Zoals je vorige maand kon lezen, wordt het dus komende zomer een maandje New York-Miami-New York. Het oorspronkelijke plan was New York – Miami maar zowel camper als vliegtuigtickets bleken goedkoper als we terug naar de Big Apple trekken. De financiële pijngrens was dan wel al overschreden van het moment dat we 4000 euro aan vliegtuigtickets betaalden, toch gaan we het avontuur zo economisch verantwoord laten lopen. Zonder aan vrijheid in te boeten uiteraard. It’s a once in a lifetime experience, you know.

Over centen gesproken, we zijn al een tijdje aan het sparen voor deze trip. En om die financiële klap wat meer verteerbaar te maken, zijn er flink wat hebbedingen van onze familiale wenslijst geschrapt. Je kent ze wel, spullen die je je ooit wel nog eens wilt aanschaffen als Vadertje Staat je plots aan aardige som belastinggeld terugkeert of als er een eindejaarspremie aan zit te komen. Denk aan een surround system, een tuinset, een flatscreen, etc. Je zal ervan opkijken hoe snel  je (op papier) aan enkele duizenden euro’s komt. En hoe snel je die snufjes plots niet meer hoeft als je weet dat ze die Amerika-trip helpen financieren. De mens is een prachtig schepsel. Prioriteiten komen en gaan sneller dan finalisten van The Voice.

De voorbereiding van een camper rondreis

Maar nu komt pas het echte werk. De voorbereiding. Liefst zou ik eigenlijk vertrekken met een blanco blad en niets dan verwondering in het verschiet. Vliegen, slapen, de motorhome in en rijden maar. We zien wel. Maar het financiële plaatje noopt toch wel tot een wat meer euh… serieuze aanpak. Dit reisje is er eentje waarbij je het onderste uit de kan moet halen. Daarom liggen hier intussen al enkele kilo’s reisgidsen, boeken en romans en wachten enkele duizenden blogs rond RV-tripping in de USA op onze nieuwsgierigheid…  Daarom zal ik in april op de toerismebeurs IPW14 in Chicago tonnen aan folders, tips en ideeën verzamelen voor onze trip. Daarom zijn de kinderen al volop bezig met een ‘checklist’ voor New York, Philadelphia, Washington DC, Nashville, Memphis, New Orleans, Orlando en Miami. Onze Guust (12) tekent zijn persoonlijke roadmap uit op basis van de Hard Rock Cafés aan de Oostkust (al zijn spaarcenten van de komende maanden zullen wellicht naar t-shirts gaan), onze Juul (14) kijkt eerder uit naar sportevents. En hun moeder Liesbet is al wat aan het bekijken waar we best overnachten. Juist, er is nog een praktische kant ook natuurlijk. Maar ik heb hier alle vertrouwen in. In de zomer trekken er zowat 20 miljoen RV’s door de VS. Aan accommodatie zal er dus wellicht geen gebrek zijn. Maar toch… beter voorkomen dan genezen weetjewel. Februari staat dan ook in het teken van ‘get your lazy ass on them books and blogs’…